Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Het Belang van Nee Zeggen: Grenzen Stellen voor Jezelf

Zeg jij weleens nee? En dan bedoel ik niet alleen het woord NEE hardop uitspreken, maar gewoon nee antwoorden als je iets echt niet wilt. We zijn vaak geneigd om nee te denken, maar ja te zeggen. Of erger nog, een beetje vaag antwoord te geven, waardoor de ander denkt, of invult, dat je ja bedoelt.

Waarom we geen nee zeggen

Daar zijn een heleboel redenen voor. We voelen ons verantwoordelijk. We willen graag helpen. We willen anderen niet teleurstellen. We willen niet dat ze ons afwijzen. We willen geen ruzie. We willen niet egoïstisch overkomen.

Als klein kind had je daar waarschijnlijk minder last van. Toen was je nog niet bezig met de ander, maar puur met het ontdekken van je eigen willetje. In de peuterpuberteit zeg je gewoon ‘nee’ en ga je er, waar nodig, ook flink bij stampvoeten of krijsen. Alles om je zin te krijgen. Nee is lekker nee en nog eens nee.

Veel van je huidige gedrag is ontstaan in je jeugd. Vind je nee zeggen lastig?  Het kan zijn dat je kritische ouders had die je graag tevreden wilde stellen. Het kan zijn dat je merkte dat je bevestiging en positieve aandacht kreeg als je ‘ja’ zei, terwijl je ‘nee’ bedoelde. Het kan zijn dat je bang was om er niet meer bij te horen als je nee zou zeggen. De angst om verlaten te worden en buiten de groep te vallen zit in ons oerbrein; als eenling heb je simpelweg minder kans om te overleven.

Hoe dan ook: nee leren zeggen is belangrijk. Als je dat niet goed leert, dan kun je daar in een latere fase van je leven flink last van krijgen. Bijvoorbeeld door het vertonen van sociaal wenselijk gedrag. Je negeert je eigen wil en richt je volledig op de ander. Een gewoonte die net als een harde schijf van je computer bepaalt wat je doet, omdat je zo geprogrammeerd bent. Maar er kan een dag komen waarop je denkt ‘Ik wil dit niet langer’. Ik wil gewoon nee zeggen. Geen nee durven zeggen kan echt te koste gaan van jezelf. Maar hoe doe je dat dan, als iedereen altijd een ja van jou gewend is?

Grenzen stellen

Het begint met het ontdekken van je eigen grenzen. Wat wil jíj? Heb je daar weleens over nagedacht? Of dobber je gewoon maar mee met wat anderen willen?

[Quote] Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Zo… Laat die uitspraak eens even goed bezinken.

Ik dacht zelf altijd dat ik heel goed nee kon zeggen, maar betrapte mijzelf erop dat er toch heel veel situaties zijn waarin ik ook ja zeg. Tijdens een oefening in mijn vervolgopleiding, heb ik ervaren hoe moeilijk ik nee-zeggen vond. Ik werd echt uitgedaagd en pas toen ze flink over mijn grenzen gingen, kwam er met een bescheiden piepstemmetje een hele zachte ‘Nee’ uit. Dat leek natuurlijk nergens op. Dat kon harder! En nog harder! Op het laatst schreeuwde ik met volle kracht vanuit mijn buik ‘NEEEEEEEEE’. Dát was lekker! Dus ik ga weer bewuster om met nee en ja zeggen. Neem meer de tijd om te voelen wat ik echt wil.

Het was kennelijk voor mij de hoogste tijd om grenzen te leren stellen en die ook duidelijk aan te geven. Weer lekker duidelijk nee te zeggen. Weet je hoe fijn dat is?

Door nee te zeggen, zeg je ja tegen jezelf

Geef je ruimte aan wat jíj wilt. Heb je tijd over voor dingen waar je energie van krijgt, blij van wordt en die echt bij jou passen.

Nee is ook een antwoord

Je mag nee zeggen. En je hoeft niet aan te geven waarom je nee zegt. Dat doe je toch ook niet als je ja zegt?

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen en je eigen grenzen aan te geven? Heb je hier hulp bij nodig? Je mag ook nee zeggen 🙂

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.