Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Eerder dit jaar riep ik al dat ik mijn website wilde aanpassen. Op Zegerlifecoaching.nl vond je tussen de regels door op welke doelgroep ik me richt. Dat moest anders en dat ís nu ook anders. ‘Gespecialiseerd in coaching van mannen met misbruikverleden’ staat sinds kort prominent bij mijn logo. Over mijn specialisatie mag geen onduidelijkheid meer bestaan. Zodat jij nog beter weet bij wie je moet zijn. En zodat anderen nog beter weten naar welke coachpraktijk ze jou kunnen doorverwijzen.

Zo wil ik voorkomen dat je, net als ik vroeger, veel te lang moet zoeken naar de juiste hulp. Naar iemand die jou begrijpt. Die luistert en de juiste vragen stelt. Die je vertrouwen geeft en jou helpt bij je herstel. Heb je moeite om dat te geloven? Geloof mij; herstel is mogelijk. Ook voor jou.

Mijn eigen misbruik, in de puberteit, leidde tot een hele moeilijke zoektocht, in een wereld die ik niet begreep en niet vertrouwde. Ik werd er moedeloos van en gaf het op. Ik dacht dat wegstoppen en er niet meer over praten de beste oplossing was.

Als ik nu terugkijk is het onvoorstelbaar, maar ik bleef hangen in het misbruik. Ik zag geen uitweg. Na 7 jaar zwijgen kon ik niet meer. Ik was emotioneel en fysiek uitgeput. Huilend zat ik bij de huisarts en ik vertelde haar wat er allemaal in mijn leven gebeurde. Hoe ik daar zelf geen enkele grip op had. Zij opende mijn ogen en vertelde me dat ik werd gemanipuleerd. Haar advies? Zo snel mogelijk weg uit die onveilige situatie. Weg bij de dader.

Voor die woorden ben ik haar nog steeds dankbaar. Het was niet míjn schuld. Het was niet mijn schuld…. Die woorden kwamen binnen. Ik werd misbruikt en gemanipuleerd. Dat inzicht was zó belangrijk.

Voel jij je schuldig? Als slachtoffer ben je NOOIT schuldig. Je onvermogen om nee te zeggen, maakt je niet schuldig. Het feit dat je jezelf niet kunt verdedigen, maakt je niet schuldig. Jij bent niet schuldig.

Een paar dagen na het gesprek met mijn huisarts was de dader dronken en woedend. Voor de zoveelste keer bedreigde hij me met de dood. En eindelijk… eindelijk had ik de moed om te vluchten.

En toen? Ik ging op zoek naar hulp om te werken aan herstel. Maar bij wie kon ik terecht? Internet en Google hadden geen antwoorden; www bestond nog niet. Dus begon ik maar bij een maatschappelijk werker. Die verwees me door naar een psychiater bij de GGD. We hadden geen klik. Bovendien dacht ik: ‘Ik ben niet gestoord; de dader is gestoord. Díe had hier moeten zitten’.

Daarna kwam ik bij een psychologe terecht. Ik zat in de wachtkamer en hoorde de receptioniste met de psychologe praten over mijn situatie en hulpvraag, zonder enig medeleven. Zonder inlevingvermogen. Alsof het iets onbelangrijks was. Je begrijpt wel dat dat niet erg heeft geholpen.

Achteraf gezien, begreep de psychologe totaal niet wat er in mij omging. Hoe ze mij zou kunnen helpen. Ik was 24 en getraumatiseerd. Ik wist niet hoe ik mij staande moest houden. Niet in het hier en nu en zeker niet in de toekomst. Ze bedoelde het vast goed, maar hulp na seksueel misbruik was niet haar expertise.

Ik was aan het spartelen. Probeerde mijn hoofd boven water te houden. En ik was verlamd door angst en schaamte. Daar werd met geen woord over gerept. Ze wilde mij handvaten geven, maar vertelde me niet hoe ik die beet moest pakken. Ik voelde me onbegrepen en dacht dat niemand het ooit zou begrijpen. Dat niemand mij kon helpen. Ik werd heel eenzaam vanbinnen. Ik ben gestopt met die sessies en besloot het er niet meer over te hebben. Zo heb ik mijn trauma bijna 30 jaar weggestopt. 30 jaar…

Ik dacht dat wegstoppen hielp. Gewoon doorgaan met het leven. Aan de buitenkant een glimlach en van binnen bevroren. Aan de buitenkant een prima leven en van binnen een minderwaardigheidsgevoel.

Een paar jaar terug heb ik eindelijk alsnog de juiste hulp gevonden. Weet je, een ander kan jou niet genezen. Dat doe je uiteindelijk helemaal zelf. Maar de juiste hulp op de weg naar herstel is zó belangrijk. Die bewustwording kwam pas nu ik zelf ben hersteld. Ik voel me eindelijk rustig, vredig en wijs.

Van daaruit voel ik kracht als het gaat om mijn missie om misbruikte mannen te helpen. Ik gun het niemand dat je jarenlang blijft hangen in een misbruiksituatie. Ik gun het niemand dat je zó lang moet wachten op de hulp die je zo hard nodig hebt. Ik gun het iedereen dat je zo snel mogelijk kunt werken aan herstel.

Daarom zet ik me voor jou in als professioneel hulpverlener en ervaringsdeskundige. Wil je een afspraak maken en een kop koffie drinken? Tijdens zo’n kennismakingsgesprek kun je ervaren of het veilig en vertrouwd voelt om met mij in gesprek te gaan. Je bent welkom, je mag er zijn.

 

Werk aan je herstel:

  • Zoek een vertrouwenspersoon in je omgeving
  • Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter
  • Zoek hulp bij een professional en ervaringsdeskundige
  • Zorg dat je een klik voelt met de hulpverlener
  • Praat over je ervaringen
  • Schrijf je ervaringen op
  • Lees over het onderwerp seksueel misbruik. Je bent niet alleen…
  • Hou je vast aan ‘Ik ben niet schuldig’

 

#Misbruik #SeksueelMisbruik #TraumaMisbruik #HulpNaMisbruik #Coaching #ZoektochtNaarHulp #Hulpverlener #Ervaringsdeskundige #VertrouwensPersoon #SeksueelMisbruik #WerkenAanHerstel

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.