Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Zelfontwikkeling: Het Pad naar Geluk en Persoonlijke Groei

Zelfontwikkeling. Ik vind het maar een raar woord. Bij ontwikkelen denk ik aan projecten en plannen of hoe we vroeger foto’s ontwikkelden. Maar jezelf ontwikkelen? Ik was nooit zo bewust bezig met mijn eigen ontwikkeling.

En jij? Neem jij weleens de tijd om na te denken over je eigen ontwikkeling?
Dat we niet actief bezig zijn met zelfontwikkeling heeft naar mijn idee veel te maken met het feit dat we onszelf niet snel op de eerste plaats zetten. We zijn vooral druk bezig met werk, familie, afspraken en de dagelijkse dingen. Terwijl het juist zo belangrijk is om aan jezelf te denken. Om jezelf belangrijker te maken. Wie zichzelf voorbij loopt, heeft een groter risico op stress, lusteloosheid, slaapproblemen en zelfs een burn-out. En daar horen natuurlijk ook weer allerlei fysieke en mentale klachten bij. Waarom je jezelf bewuster op de eerst plaats moet en mag zetten, en ik je die zelfontwikkeling van harte kan aanbevelen, lees je in dit blog. 

Zelfontwikkeling maakt gelukkig
Wel of geen geluk hebben, dat is naar mijn idee onzin. Als je het zo zegt, dan is geluk namelijk iets wat je overkomt. Waar je op moet wachten. Afwachten of geluk op je pad komt is natuurlijk een optie, maar ik raad je aan om je eigen geluk of geluksmomenten te creëren. Hoe dan? Door zelf de regie te pakken en aan de slag te gaan met zelfontwikkeling. 

Het is bewezen dat mensen van zelfontwikkeling gelukkiger worden. Het geluk zit in jezelf. Je moet jezelf alleen wel ontwikkelen om het te mogen voelen. Om het toe te laten. Om het te zien.

Jezelf ontwikkelen kan cognitief en fysiek. Oftewel, met je hoofd en met je lichaam. Als je aan zelfontwikkeling wilt doen is het belangrijk om bij de basis te beginnen. Het is handig om eerst inzicht te krijgen in jezelf, dus je eigen ik beter te leren kennen. Daar horen vragen bij als: Wie ben ik? Wat vind ik waardevol? Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten? Wat zijn mijn interesses en ambities? Wat wil ik bereiken? Antwoorden op dit soort vragen zorgen dat je een beter en completer beeld van jezelf krijgt. Op basis van dat beeld kun je actie ondernemen en zo je kennis, ervaring, vaardigheden of talent, ook wel competenties genoemd, verder ontwikkelen. 

Persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen
Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop jij aan jouw eigen competenties werkt. Door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en eraan te werken blijf je leren en ontwikkelen. Zo bereik je je gestelde doelen en vergroot je jouw zelfvertrouwen. Lukt het jou om jezelf te accepteren en te waarderen om wie je bent? Dan geeft dit het zelfvertrouwen om verder te groeien. 

Er zijn tal van manieren waarop je zelf aan jouw ontwikkeling kunt werken. Denk hierbij aan zelfstudie, opleidingen, trainingen en cursussen.

De ladder naar persoonlijke groei
Zelfontplooiing is het vermogen om aan jezelf te werken. Iemand met veel zelfontplooiing ruimt meer tijd in voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Met als gevolg dat deze persoon meer controle over zijn of haar eigen leven krijgt. Persoonlijke groei begint dus met zelfkennis. Je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent, wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, maar ook wat jouw valkuilen zijn en waar je uitdagingen liggen. 

Groei en inzicht start dus met bewustwording. Wat wil ik? Wie ben ik? Wat kan ik doen? Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen zodat je goed weet wat je wilt. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar de geschikte vorm om jouw doel, wens of droom te bereiken.

Er bestaat een grote kans dat jij door je bewust te worden van wat je nou eigenlijk echt wilt, besluit om nieuwe stappen te zetten. Of zelfs het roer volledig om te gooien. Misschien wil je wel een nieuwe opleiding volgen, een heel ander vak leren, een wereldreis maken, een uitvinding doen, een huis bouwen, een marathon rennen of een bodybuilder worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het enige wat jij hoeft te doen is je bewust worden van deze dromen, de regie in eigen handen nemen en de baas worden van jouw eigen leven. Zodat jij jouw dromen werkelijkheid kunt laten worden.

Zeger Lifecoaching bij zelfontwikkeling
Zeger Lifecoaching is er voor iedereen die op een effectieve manier naar zichzelf wil leren kijken. Persoonlijke coaching helpt jou bij het ontwikkelen van jouw kennis, competenties en talenten om zo het beste uit jezelf te halen. Naast dat ik professioneel coach ben, en hier een beroepsopleiding voor heb gedaan, ben ik ook ervaringsdeskundige. Nu kan ik zeggen dat ik jaren terug al eens zelf gebruik had willen maken van een coach. Het is geweldig hoe iemand je helpt om op het pad te komen dat naar de beste versie van jezelf leidt. Ik heb een cursus wandelcoaching gevolgd en de beroepsopleiding tot Coach Practitioner aan de Alba-academie in Veldhoven. Naast mijn werk als lifecoach neem ik actief deel aan intervisie en ben ik ook alweer bezig met een vervolgopleiding. Ook voor mij geldt: zelfontwikkeling is de sleutel naar geluk. 

Jan-Zeger
Zeger Lifecoaching. 

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.