Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Hoe kies ik een goede coach? 5 tips.

Het beroep coach is een vrij beroep, iedereen mag zich coach noemen. Hoe zorg je dan dat je bij een goede coach uitkomt? Je hebt van vrienden of familie misschien suggesties gekregen, maar past die coach ook bij jou? Ik geef je 5 praktische tips waar ik als professional op zou letten.

  1. Oriënteer je goed. Kijk en vergelijk op basis van jouw vraag. 
  2. Kies een gediplomeerde coach, met een opleiding op hbo-niveau (en dus niet voor iemand die slechts een 2-daagse training heeft gevolgd). Vind je deze informatie niet op de website van de coach, doe dan eventueel navraag.
  3. Kijk of de coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Coaches die zijn aangesloten bij de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches), moeten in het bezit zijn van minimaal een hbo-opleiding in een mensgerichte studie. Ook ondertekenen ze een internationale ethische code, waarin is vastgelegd hoe ze als professional om moeten gaan met integriteit, contractering en vertrouwelijkheid. Heb je als cliënt een klacht over een aangesloten coach? Dan kun je bij een klachtencommissie terecht. Kijk ook of de coach zich blijvend ontwikkelt en dus nog steeds aan scholing/intervisie doet. 
  4. Maak een afspraak voor een vrijblijvend intake- of kennismakingsgesprek. Los van het inzoomen op jouw vraag, kun je dan bepalen of er een klik is tussen jou en de coach en de manier waarop deze werkt. Vergelijk meerdere coaches met elkaar.
  5. Wat vind je van de aanpak en werkwijze van de coach? Zoek je meer een luisterend oor (counselor), wil je een stevige coach die de confrontatie met je aangaat (provocatief coachen), wil je lekker praktisch aan de slag en werken met stappenplannen of wil je graag naar buiten en lijkt wandelcoaching je wel wat? 

Bij Zeger lifecoaching werk ik met verschillende stijlen en methodieken (waaronder RET, kernkwadranten, Value Based Transformation en Lemniscaat lopen) en ben ik ook actief als wandelcoach. Wij bepalen samen wat het beste bij jou past. Spreekt mijn aanpak en trajectvoorstel je aan? Dan gaan we aan de slag en wordt het hard én hart werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.  

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.