Voor alle duidelijkheid: wandelen is geen must. We kunnen ook binnen in de praktijk goede coachingsgesprekken voeren, zeker als je niet van wandelen houdt, of als je fysieke problemen hebt. In alle andere gevallen ga ik graag met je naar buiten. Wandelcoaching is geen apart product. Ik coach je zoals ik anders ook zou doen, maar dan in de buitenlucht. Waarom stel ik dan vaak wandelcoaching voor?
In beweging
Komt je lichaam in beweging, dan komt je brein vanzelf ook in beweging. Tijdens het wandelen denk je vrijer en schiet je geest alle kanten op. Gedachten, herinneringen en gevoelens komen en gaan en worden als het ware opnieuw geordend. Dat proces, dat ongemerkt gaat, geeft je veel rust en overzicht en vermindert stress. Bovendien maken je hersenen – net als bij andere sporten – een stofje aan dat endorfine heet. Het is één van de gelukshormonen, dus wie wil dat nou niet?
Lopen en inzoomen
Tijdens het wandelen zie je als je om je heen kijkt eerst het grote geheel. Het bos, de heide, een zandvlakte… Als je de wandeling herhaalt, zie je steeds meer details. Van bos ga je naar bomen. Van bomen naar takken, naar de bast en de bladeren. Je wordt je bewust dat al die kleine dingen samen het grote geheel vormen. Zo is het ook met de gesprekken die wij voeren. Je start met een algemene vraag of aanleiding en we zoomen steeds verder in op de details. Zo komen we op essentiële zaken uit. Waarom denk jij zoals je denkt? Zijn het wel joúw gedachten? Waarom doe je zoals je doet? Wat zou je daaraan willen veranderen en hoe kun je dat doen? Je kunt een ander niet veranderen, je kunt alleen zelf stappen zetten. Dat hoeven geen grote en radicale stappen te zijn, ook met kleine stapjes bereik je jouw doel.
Beeldspraak en beleving
Naast het feit dat wandelen gezond is, zit de natuur ook bomvol mooie metaforen. Zo maak je gebruik van wat je ziet, door een vergelijking te maken met wat je voelt of hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld: Het leven is een weg met kuilen en hobbels. Je kunt die weg niet vermijden. Dus wees trots en voldaan als je zo’n moeilijk stuk weg hebt afgelegd. Mensen komen tijdens de wandelingen met de mooiste vergelijkingen. ‘Die oude boom staat zo stevig geworteld, daar is geen beweging in te krijgen. Het lijkt mijn manager wel.’ Ik ben nu al benieuwd welke metaforen wij tijdens onze wandelingen gaan tegenkomen en hoe ze jou verder kunnen helpen.
Welke weg kies jij?
Ik hou van deze uitspraak: ‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het niet uit welke weg je kiest’. Denk daar maar eens over na. Ben jij de avonturier die gewoon gaat lopen en denkt ‘Ik zie wel waar we uitkomen?’. Of ben jij juist iemand die zijn route tot in de details uitstippelt en bang is om te verdwalen of te laat te komen? Mogelijk geeft het jou rust als je weet dat je alles onder controle hebt. Laat jij je leiden door een ander, of bepaal jij je eigen koers? Ben je vooral in stilte met jezelf bezig of focus jij je juist op je omgeving? Bewustwording, daar draait het vooral om. Zo leer je jezelf beter kennen. Met bewustwording en beweging kom je vanzelf verder.
Ik raad iedereen aan om te gaan wandelen, met of zonder coach of wandelmaatje. Fysiek is wandelen geen zware belasting voor je gewrichten en spieren, dus je bent veel minder gevoelig voor blessures. Bovendien kun je tijdens het wandelen makkelijk praten, wat tijdens veel andere sporten niet lukt. En, ook niet onbelangrijk, wandelen kun je altijd en overal! Ben ik in mijn eentje aan het wandelen, dan maak ik graag foto’s van de natuur. Ik vergeet de wereld om me heen en zie wat voor moois de aarde ons allemaal te bieden heeft. Gewoon gratis, je moet het alleen wel zien! Waardeer je de natuur, dan ga je er vanzelf bewuster en zuiniger mee om. Als mens zijn we onderdeel van de natuur, daarom voelen we ons er zo thuis. Daarom voelen we ons goed in een mooie natuurlijke omgeving.
Dus… lijkt het je wat om al wandelend aan jezelf te werken? Ik loop graag met je mee!