Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Leer van Tegenslagen: Een Positieve Mindset Ontwikkelen

Voor mij is het glas altijd halfvol. Mijn mindset is positief en zo kijk ik dus ook naar de dagelijkse dingen. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Mijn positieve mindset is het gevolg van tegenslagen. Van struikelen, botsen en blauwe plekken.

Dat klinkt misschien gek, maar juist doordat ik ook de sombere en negatieve kant ken, kies ik nog bewuster voor een positieve levenshouding.

Zit je in een dal, in een dip, dan is meestal je eerste reactie om tegen de stroom in te gaan zwemmen. Om de negativiteit te bevechten. En dat kost énorm veel energie. Net als tegen de stroom in zwemmen, word je er doodmoe van. Dat geworstel heeft dus vaak een averechts effect; je komt geen steek verder.

Wat je aandacht geeft groeit

Ken je die uitspraak? Helaas geldt dat ook voor negatieve gevoelens. Voor sombere emoties. Dus als je maar blijft kijken naar dat negatieve, dan vraagt dat al je aandacht en groeit het probleem of de moeilijke situatie. Het gevoel kan zó groot worden dat het positieve niet meer te zien is en lijkt te zijn verdwenen.

Met vallen en opstaan heb ik geleerd dat aandacht voor het negatieve mij niet verder brengt. En bovendien dat er altijd weer betere tijden komen. Zelfs al is dat soms niet te geloven. Aan die overtuiging houd ik me vast. Ik heb gemerkt dat een positieve mindset voor mij werkt als een persoonlijk vangnet. Door me daaraan vast te houden voorkom ik dat ik in de put kom. En als ik tóch in die put zit (je kunt niet altijd alles voorkomen), dan is die positiviteit een klauternet. Omhoog. Eruit. En liefst zo snel mogelijk.

Altijd blij bestaat niet

Tijdens mijn opleiding tot coach zei trainer/coach Helen Beely het volgende: ‘Ik kan niet tegen mensen die altijd maar positief en vrolijk zijn. Want het leven ís niet altijd positief en vrolijk.’ Ze gruwelde van ‘positivo’s’ die álles leuk vinden en áltijd maar blij zijn. Met de nadruk op alles en altijd.

Ehhh… Die uitspraak kwam bij mij wel binnen.

Met mijn positieve levenshouding wilde ik helemaal niet horen dat mensen niet altijd positief kunnen zijn. Want naar mijn mening was ik dat wel en voelde dat goed. In plaats van waardering scoorde ik kritiek. En nog wel van mijn ‘juf’.

Hoe zit dat bij mij?

Ik voelde me dus in eerste instantie wel een beetje aangevallen. Maar in dat gevoel ben ik niet blijven hangen. Ik heb gekauwd op haar opmerking. Wat zegt ze nou eigenlijk? En wat zegt dat mij? En wat zegt dat óver mij? Hoe langer ik erover nadacht, des te meer ik ervan overtuigd raakte dat ze een punt had. En heeft.

Het een sluit het ander namelijk niet uit. Een positieve mindset betekent niet dat ik geen negatieve gevoelens of emoties mag toelaten. Dat ze niet meer bestaan. Hoe harder je ze ontkent en wegdrukt, dus te meer ze de overhand dreigen te nemen.

Dus luister naar je positieve én negatieve gevoelens. Wat is de boodschap? Wat wil of kun jij ermee? De antwoorden op alle vragen zitten in jou. Maar soms heb je anderen nodig om jouw antwoorden te vinden.

The best teachers are those who show you where to look, but don’t tell you what to see (Alexandra K. Trenfor)

Zo leer ik van de mensen om me heen.

Mijn moeder, die al heel wat tegenslag heeft gekend, zegt vaak: ‘ Er is niks zo slecht of er zit ook wel een goed kantje aan.’ Je snapt wel van wie ik die positieve grondhouding heb 🙂

Een goede vriend van mij benadert mensen altijd met een golf van aanstekelijk enthousiasme. Zit je zelf even in een dipje, dan krijg je van hem zóveel energie dat je gelijk weer positief bent. Deze vriend is zakelijk zeer succesvol en ik weet zeker dat zijn positieve benadering daar een belangrijke rol in speelt.

Bewuster blij

Wil je jouw positieve houding boosten? Ik heb vier simpele tips voor je

  1. Maak een lijst van dingen waar je blij van wordt. Het mag van alles zijn. Probeer vanaf nu iedere dag 3 extra dingen aan jouw lijst toe te voegen. Een gebeurtenis, een succes, iets wat je hebt gezien of gehoord, een compliment: wat dan ook!
  2. Geef dagelijks 3 complimenten. Dankzij deze opdracht ben je de hele dag door – bewust en onbewust – op zoek naar blijmakers. En dat geeft een lekker gevoel!
  3. Maak of doe iets creatiefs waar je blij van wordt. Een dansje, een liedje een kunstwerk, een gedichtje: het maakt niet uit, als jij er maar blij van wordt.
  4. Leer jezelf om in een negatieve situatie ook oog te hebben en houden voor het positieve. Lukt dat? Da’s best een complimentje waard! Lief zijn voor jezelf is ook hartstikke positief!

Blijft jouw glas toch halfleeg en lukt het je niet om bij te schenken? Terwijl je dat wel graag wilt? Met alle plezier help ik je op weg. Hoe dat werkt? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, je bent van harte welkom.

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.