Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Heb Vertrouwen in Jezelf: 10 Tips voor Meer Zelfvertrouwen

HEB VERTROUWEN IN JEZELF

Dit stond in grote witte letters op een muur, vlakbij de spoorwegovergang Naarden-Bussum. Als kind woonde ik in Naarden, dus ik heb die tekst vele malen gelezen: HEB VERTROUWEN IN JEZELF. De grote witte letters vond ik intrigerend, maar het duurde jaren voordat ik de boodschap begreep. Sterker nog; de graffiti was allang verwijderd toen bij mij het kwartje viel.

Er had ook kunnen staan SPRING NIET. Maar ik weet zeker dat de oproep ‘Heb vertrouwen in jezelf’ veel krachtiger is. Die zet aan tot nadenken. En wie weet heeft de tekst ook mensen wel weerhouden…

Heb vertrouwen in jezelf. Hoe dan?

Op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot (onbekend)

Dus wil je meer zelfvertrouwen? Dan moet je er wel wat voor doen. Anders wacht je tot je een ons weegt, op die boot die nooit gaat komen.

Ik geef je 10 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

 1. Word je eigen beste vriend.
  Tegen jezelf mag je zeggen wat je wilt, niks houdt je tegen. Dus waarom zou je niet aardig zijn tegen jezelf? Zeggen: ‘Ik mag er zijn, ik ben goed zoals ik ben, ik ga het beste uit mijzelf halen en daarbij hoef ik de lat niet te hoog te leggen. Ik neem het heft in eigen hand en ik ga ervoor zorgen dat ik meer zelf vertrouwen krijg.’
  Onthoud goed; mensen die zichzelf afbranden en alleen maar negatief zijn over wie ze zijn en wat ze doen, gaan ook in zichzelf geloven.

Be careful what you say to yourself, because you are listening (unknown)

 1. Denk positief. Geef jezelf complimenten. ‘Je komt er wel, volgende keer beter.’ ‘Je doet het hartstikke goed. Wat ben jij lekker bezig.’ ‘Ga vooral zo door.’ Maak er een sport van om een positief alternatief te bedenken voor je eigen negatieve gedachten.
 2. Leer jezelf wat nieuws.
  Kies daarbij vooral dingen die jij leuk vindt om te doen. Sporten, een taal leren, zingen, schrijven, fotograferen, een instrument spelen, jongleren of wat dan ook: iets nieuws leren vergroot je zelfvertrouwen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ook dán je eigen beste vriend blijft. Leg de lat niet te hoog en weet dat iets nieuws leren vraagt om oefenen, oefenen en oefenen.
 3. Neem afscheid van mensen die niet goed of niet aardig tegen je zijn.
  Als jij jezelf waardeert en respecteert, zie je ook steeds scherper welke mensen je daar niet bij helpen. Ze nemen jou niet zoals je bent en helpen jou niet om meer zelfvertrouwen te krijgen. Investeer in waardevolle relaties en vriendschappen.
 4. Vier je mijlpalen.
  Je kunt niet alles in één keer. Leg de lat niet te hoog, maak kleine stapjes en verleg je grens pas als je er weer een hebt bereikt. Vier je overwinningen, hoe klein ze ook zijn. Beloon jezelf. Bij een uitdaging horen bloed, zweet en tranen. Dus voel de euforie, laat dat gevoel toe!
 5. Leer van je fouten.
  Fouten maken is niet erg. Steeds weer dezelfde fout maken, omdat je niet leert van wat er mislukt; dát is wel zonde. Dus zeg tegen jezelf; ‘Deze keer ging het niet goed, maar de volgende keer lukt het wel. Kom ik in ieder geval weer een stuk dichter bij mijn doel.’ Ik zeg het nog maar een keer: leer positief te denken.
 6. Zorg goed voor jezelf.
  Door gezond te eten en regelmatig te bewegen zal je zelfvertrouwen groeien. Je wordt energieker en krijgt een fitter en sterker lichaam. Ook dat geeft zelfvertrouwen.
 7. Wees blij met wie jij bent.
  Je mag best naar andere mensen kijken, ze bewonderen of juist niet. Maar jij bent jij en zij zijn zij. Op sociale media en in reclames wordt alles en iedereen mooier gemaakt. Heel veel mensen doen zich beter voor dan dat ze zijn. We zien alleen ‘picture perfect’. Wees je dat bewust.
 8. Accepteer dat het leven soms tegenzit. Er bestaat geen licht zonder donker. Geen vrolijkheid zonder verdriet.
 9. Tevreden zijn is een keuze.

Heb je de 10 tips gelezen, maar kom je er zelf niet uit? Ik help je graag verder. Neem contact op en maak een afspraak, dan gaan we samen werken aan jezelf.

Laat je door niemand tegenhouden, zeker niet door jezelf (Jan-Zeger)

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.