Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Goede Voornemens: Van Zelfkritiek naar Zelfcompassie

Begin van het nieuwe jaar, tijd voor goede voornemens. Een van mijn belangrijkste voornemens was om ook in 2023 weer elke eerste dag van een nieuwe maand een blog te publiceren. 1 januari stond de eerste van dit jaar op de planning. Maar… het is me niet gelukt.

Dit leidde tot flinke interne discussies met mezelf. ‘Lekker begin Jan-Zeger! Hoe kan je nou direct aan de start van het jaar al verzaken?’ ‘Ik had ‘t zo ontzettend druk…’. ‘Slechte smoes jongen. Je had vooruit moeten werken en gewoon zorgen dat er een blog voor het nieuwe jaar klaarstond. Die drukte kwam niet uit de lucht vallen, dus slappe hap. Laat maar zitten dat hele goede voornemen, het gaat je toch niet lukken. Wat een sukkel.’ En zo bleef ik ronddraaien in de verwijten aan mezelf.

Waarom deed ik dat? Want laten we eerlijk zijn, het was toch geen groot probleem. Wie had er last van dat ik op 1 januari geen blog heb gepubliceerd? Het eerlijk antwoord op deze vraag is ‘Ik’. En niemand anders. Waarom was ik dan zo streng voor mezelf en waarom noemde ik mezelf ‘sukkel’?  Waarom wilde ik mijn goede voornemen zelfs totaal overboord gooien?

Be careful what you say to yourself, because you are listening! (Lisa M. Hays)

Ik help mezelf niet met dit soort negatieve gedachten. Zo streng zou ik nooit tegen iemand anders zijn en het zijn zeker geen helpende gedachten. Ik zou ook gewoon aardig tegen mij kunnen zijn…

Je bent niet je gedachten, je bepaalt je gedachten.

Laat deze zin eens goed tot je doordringen. Jij bepaalt welke gedachten je denkt. Of dat over het algemeen meer positieve of negatieve gedachten zijn, dat is vaak een soort ingesleten patroon. Het bijsturen en veranderen van je gedachten begint met bewustwording en inzicht. En daarna kun je besluiten dat je het anders wilt. En het ook echt anders gaat doen. Grip krijgen op mijn eigen gedachten, dat is een van mijn belangrijkste levenslessen.

Dus ben ik mijn strenge Jan-Zeger te lijf gegaan. Niet met strijd, maar met mildheid. ‘Ik heb gekozen voor andere dingen die op dat moment belangrijker waren dan de blog. En dat is ook goed.’ ‘Het feit dat er nu geen blog op de eerste dag van de maand stond, zegt niets over de komende maanden.’ ‘Ik mag afwijken van mijn eigen planning.’ ‘Ik heb elke maand weer een nieuwe kans.’ En last but not least een sterk staaltje omdenken als afmaker: ‘Dit voorval heeft wel een mooi onderwerp voor de blog van februari opgeleverd.’

De grap is dat ik nu best trots ben op mezelf. Ik voel me sterk en vol energie en heb zin in de nieuwe blogs.

En jij? Hoe zit het met jouw goede voornemens? Ik ben benieuwd of jij weleens last hebt van dit soort negatieve gedachten. Van onaardigheid naar jezelf. Lukt het je dan om er, net als ik, zelf uit te komen? Of wil je dat wel, maar lukt het je niet om uit je eigen gedachtenpatroon te stappen? Ik help je graag met meer inzicht en helderheid.

En je bent gewaarschuwd: liever zijn voor jezelf is hartstikke lekker. Met minder hoef je geen genoegen meer te nemen 🙂

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.