Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Minderwaardigheidscomplex door seksueel misbruik

Vorige maand beschreef ik al hoe negatieve ervaringen uit je verleden diepe groeven kunnen nalaten. Sporen die ervoor zorgen dat je jouw route moeilijk kunt verlaten. Tegenslag, verdriet en schaamte kunnen ongemerkt vertrouwde ankers worden, waar jij je krampachtig aan vasthoudt. Het is een bekende route, doordrenkt met negatieve emoties die je maar al te goed kent. Emoties waar je mee hebt leren omgaan. Je zit vast in het bekende spoor, en weet diep van binnen dat je tegelijkertijd ontspoord bent.

Lees mijn vorige blog als je meer wilt weten over het omgaan met seksueel misbruik.

Je hebt moed en kracht nodig om jouw vertrouwde spoor te verlaten.

In de schaduwen van onze stilte houden we de pijn vast, maar laten we niet vergeten ons vast te houden aan de ruimte van het loslaten.

Zelf ben ik erin geslaagd los te laten. Een nare groef bij mij was een minderwaardigheidscomplex dat ik opliep als gevolg van seksueel misbruik. Hoewel het misbruik al meer dan 30 jaar geleden plaatsvond, bleef het minderwaardigheidscomplex. En dat heeft me op mijn levensweg eerder tegengewerkt dan geholpen. Ik liet het al die jaren bestaan. Ik stopte het misbruik weg, wilde er niet aan denken. En het zeker niet erkennen. Dat was geen bewuste keuze, maar een onbewuste. Zie het maar als een reactie van mijn reptielenbrein; het oudste deel van de menselijke hersenen. Daar sturen primaire instincten je onderbewuste aan. Om te overleven in een (levens)bedreigende situatie reageert het reptielenbrein met de reacties fight, flight of freeze. Vechten, vluchten of bevriezen.

Fight, flight of freeze

De fight-, flight-, freeze-reactie is een evolutionair mechanisme. Een reflex van mensen die zich in een bedreigende/acuut gevaarlijke situatie bevinden. Gaat het om seksueel misbruik, dan zijn dit de verschillende manieren waarop die reflex zich manifesteert:

Fight |Vechten
Slachtoffers reageren instinctief met agressie. Ze proberen zich uit alle macht te verdedigen en bieden weerstand aan de aanvaller. Komen ze in een situatie die de herinnering aan het misbruik triggert? Dan komt ook de agressie vaak weer bovendrijven.

Flight | Vluchten
Slachtoffers hebben de neiging te vluchten. Ze proberen weg te komen uit de situatie. Dat kan fysiek vluchten betekenen, met concrete ontsnappingspogingen, maar ook het vermijden van situaties die hen aan het trauma herinneren.

Freeze | Bevriezen

Slachtoffers voelen zich verlamd en zijn niet in staat om te reageren op het misbruik. Zij kunnen het verwijt krijgen dat ze niks hebben gedaan om de situatie te voorkomen en te beperken. Ook hier kan het verlammende gevoel ‘zomaar’ weer boven komen drijven.

Leestip
Wil je meer lezen over het reptielenbrein? Dan raad ik je het boek Jouw krachtige brein van Charlotte Labee aan.

Het reptielenbrein zegt niet wanneer je mag ontdooien

Ik heb dertig jaar nodig gehad om tot het inzicht te komen dat ik nog steeds in de overlevingsstand freeze stond. Ons reptielenbrein vertelt je namelijk niet wanneer je weer mag ontdooien. Je kunt je persoonlijk ontwikkelen, maar het reptielenbrein ontwikkelt niet mee. Om de ontdooistand te vinden, had ik veel zelfinzicht nodig. Inzicht in gedachten, reacties en patronen. Dat inzicht kwam bij mij niet vanzelf. Door veel over het onderwerp seksueel misbruik te praten, lezen en leren, ontstond langzaam het besef hoe het voor mij werkte.

Ik had het misbruik weggestopt. Daardoor leek het weg, maar eigenlijk hield ik het juist krampachtig was. Mijn gevoel van minderwaardigheid kwam te pas en te onpas weer bovendrijven. De koppeling met het misbruik legde ik zelf nooit. Pas nu ik het seksueel misbruik heb erkend, erover durf te praten en daarmee de pijn loslaat in plaats van weg te stoppen, heb ik de ruimte gekregen om het verband te zien. De ruimte gemaakt voor zelfinzicht. Dat heeft spijtig genoeg veel te lang geduurd.

Maar ik ben blij met wat ik nu weet en dat ik andere mensen met deze inzichten kan helpen. Ik begrijp ze en versta ze. Zo kan ik ze professioneel begeleiden in het maken van keuzes op de weg naar herstel.

“Pijn kan een meesterlijke illusionist zijn, verborgen achter een glimlach. De echte kunst is te leren hoe je jouw gordijnen opent en het licht binnenlaat.”

Hoe ontdooi jij?

Ieder mens heeft de behoefte om te leren en te ontwikkelen. Niemand wil in de freeze toestand blijven hangen. Maar dan moet je dat wel inzien. HOE DOE JE DAT?  Als coach ga ik je niets voorkauwen. Ik help je om jouw eigen patroon te herkennen. Om jezelf en je reptielenbrein te begrijpen. En om te bepalen of je wilt ontdooien. Wilt stoppen met vechten of vluchten. Ben je bang om te vallen of te falen als je jouw spoor uit het verleden loslaat? Ik sta naast je. Ik laat je ontdekken hoe je van overleven weer echt leven maakt. En geloof me; dat is zó de moeite waard!

#Triggers #Reptielenbrein #TaboeMisbruik #TaboeDoorbreken #SeksueelMisbruikBijMannen #MannelijkSlachtofferschap #Herstelproces #SterkEnOnkwetsbaar #OpenheidOverMisbruik #NegatieveReacties #VeiligeOmgeving #BewustzijnVergroten #GeenTaboes #MannenHulpverlening #ErvaringenDelen #MisbruikSlachtoffers #LifeCoach

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.