17 april was ik bij een bijzondere bijeenkomst. De Vaksectie Natuurcoaching (VNC), onderdeel van de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) wilde ons als deelnemers opnieuw in contact brengen met de natuur. Voor mij was het hoogtepunt van de dag een rustgevende wandeling onder leiding van een ervaren gids.
Deze nam ons mee door de natuurlijke pracht van de duinen bij Bergen aan Zee. Terwijl we langzaam door de serene omgeving liepen, ging ik steeds verder kopje onder in de natuur. Dat onderdompelen gaf me een diep gevoel van verbinding met mijn omgeving. En ik realiseerde me hoe weinig dat echt gebeurt. Hoe weinig ik echt alleen maar ben…
Ken je dat? Loop je door het bos, ben je met je gedachten bij die ene afspraak. Zit je aan de waterkant, laat de vraag hoe je moet reageren op die mail je niet los. De hele dag door schieten allerlei onbewuste gedachten door je hoofd, ook als je in de natuur bent. Het zijn gedachten die je in de dagelijkse hectiek niet zomaar stilzet. En dat is juist de bedoeling van bosbaden.
SHINRIN-YOKU
Zo noemen de Japanners het. Deze heilzame Japanse traditie is wereldwijd met een opmars bezig. Forest bathing, bosbaden, is een op het eerste gezicht simpel, maar zeer krachtig concept. Je dompelt jezelf volledig onder in de natuur. Wat ruik je, zie je, voel je en hoor je? De geur van dennennaalden, het spel van zonlicht en schaduw tussen de bladeren, de ruwe bast van een boomstam, het geritsel van wuivende bomen in de wind…
Tijd doorbrengen in het bos, simpelweg aanwezig zijn zonder opdrachten of verwachtingen, geeft een diep gevoel van innerlijke rust. Je leert om te accepteren en los te laten. Om te erkennen dat niet alles binnen je controle ligt. Je ervaart hoe fijn het is om volledig in het moment te zijn. Bosbaden is een bijzondere vorm van mindfulness. Shinrin-yoku vermindert stress en geeft je energielevel een flinke boost. Forest bathing bevordert ons welzijn en werkt helend voor lichaam en geest.
Bosbaden draait vooral om verbondenheid. Verbondenheid met de natuur en met de wereld om ons heen. Dat gevoel van verankering geeft meer balans. De natuur op een dieper niveau ervaren, brengt je naar een dieper persoonlijk level. Een level van loslaten, groei en ontwikkeling.
En hoe lang moet je dan bosbaden? Mijn eerste ervaring duurde een paar uur, maar ik heb begrepen dat ook een half uur het bos induiken al een positief effect heeft. Woon je niet in een bosrijke omgeving? Een groene tuin of park werkt ook. Waar en wanneer je ook gaat bosbaden, vergeet het allerbelangrijkste niet:
Gedachten uit. Zintuigen aan.