Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Heldere taal, bij gevoelige onderwerpen

Psychotrauma. Copingmechanisme. Emotionele regulatie. Dissociatieve symptomen. Interventies… Snap jij hier iets van? Waarschijnlijk wel als je een collega-coach bent, maar voor de meeste lezers is er geen touw aan vast te knopen. Waar heb je het over? Toch gebruiken veel coaches onbewust dit soort termen in hun praktijk. En daar doe ik bewust niet aan mee.

Niet moeilijker maken

Cliënten komen bij mij vaak met ingewikkelde vragen, zeker als er sprake is van seksueel misbruik en onverwerkt leed. Als we in gesprek gaan, dan komt er veel emotie los. Gevoelens als schaamte, boosheid, verdriet, verwijt en onbegrip wisselen elkaar af. Als ik als coach dan ook nog eens ingewikkelde woorden en vaktermen gebruik, dan maak ik het nog moeilijker. En dat is wel het laatste wat ik wil. Daarom gebruik ik zo veel mogelijk korte zinnen en eenvoudige, begrijpelijke taal. Daar geloof ik in. En van mij mag je dat Jip-en-Janneketaal noemen. Annie M.G. Schmidt was een meester in helder taalgebruik, zonder dat het ook maar ergens kinderachtig werd.

Ingewikkeld                            Heldere taal

Coachee                                  Persoon die ik begeleid

Trauma                                   Verwonding (lichamelijk/geestelijk)

Emotionele regulatie             Bewust omgaan met je gevoelens

Interventie                              Iemand grijpt in om situatie te verbeteren

Copingmechanisme               Hoe je omgaat met herinneringen, problemen, pijn en verdriet

 

Elkaar verstaan

Het probleem van de mensen die ik coach, kan ik niet makkelijker maken. Maar mijn vragen en mijn woorden wel. Door complexe situaties te vertalen naar heldere taal, maak ik informatie laagdrempeliger en uitnodigend. Zo vergroot ik de kans op het inschakelen van professionele hulp. Ik ben iemand die van praktisch houdt. Van doen wat je zegt. Ik geloof dat de kracht van communicatie ligt in het vermogen om echt contact te maken. Om informatie op een begrijpelijke manier over te brengen. Om te zorgen dat je elkaar verstaat. En soms kan dat ook zonder woorden. Een blik, een gebaar of juist een stilte zijn vaak heel veelzeggend. Bemoedigend. Uitnodigend. Jouw verhaal is bij mij in goede handen.

 

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.