Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

De Kracht van Kwetsbaarheid: Overwinnen van Angst en Schaamte

In mijn vorige blog schreef ik over mijn vakantie. Over de reis naar Kroatië met mijn partner. Een lieve collega vroeg me na het lezen waarom ik het woord ‘partner’ gebruikte. Waarom zei ik niet gewoon ‘mijn vriend’? Daar moest ik even over denken. Heel eerlijk gezegd: het woord partner voelde veiliger voor mij. Veiliger? Wat was er onveilig aan de woorden ‘mijn vriend’?

Waar was ik bang voor?

Ik ben gaan nadenken over angst. Ik word niet afgewezen als ik het over mijn vriend heb. Sterker nog; als iemand mij om die reden wél afwijst, dan moet dat ook maar zo zijn. Ik ben een man van 53. Ik ben een goed mens en ik doe niemand kwaad. Mijn liefde voor een man in plaats van een vrouw is een gevoelskwestie. En al helemaal niets om mij voor te schamen.

Zo. Voortaan heb ik het over mijn vriend, zonder bang te zijn.

Angst is een oerinstinct en doet zich voor in vele soorten en maten. Bij werkelijk gevaar is angst natuurlijk een hele goede raadgever. Maar de emotie kan ook blijven, terwijl het gevaar allang geweken is. Of ontstaan zonder werkelijk gevaar. Dat noemen we irrationele angst. Deze kan je belemmeren en blokkeren als het gaat om groei en verandering.

Ik heb me vaak door angst laten stoppen. Daar zullen mijn nare ervaringen uit het verleden vast iets mee te maken hebben.

In mijn pubertijd had ik angst om uit te komen voor mijn seksuele voorkeur. Ik was bang dat ik zou worden afgewezen. Daarnaast kreeg ik te maken met seksueel misbruik. Voor die dader was ik bang. Had ik angst. Dat was gegronde angst, want hij was machtiger. Was bedreigend. Naast de angst voor het geweld was ik ook bang dat ‘men’ erachter zou komen. Ik schaamde me kapot.

Achteraf denk ik ‘Wás men er maar achter gekomen’. Dat had me waarschijnlijk eerder uit die afschuwelijke situatie kunnen redden.

Hoe zit het met jou?

Belemmert angst jouw leven? Daar hoef je je niet voor te schamen. Praten over angst en het onderzoeken van je gevoelens kan enorm opluchten. Zijn het gevoelens van nu of van vroeger? Zitten ze je in de weg? Hoe kun je ze lekprikken of omdenken? De angsten van toen zijn angsten van toen. Sta jezelf toe om nieuwe ervaringen op te doen. Natuurlijk is dat spannend. En natuurlijk kost dat tijd, zeker als het angsten zijn waar je al tientallen jaren mee worstelt. Maar ik weet ook hoe bevrijdend het loslaten van angst kan zijn.

Als je je angsten onder ogen durft te zien, openen zich nieuwe deuren. Krijg je nieuwe kansen.  Voel je de kracht om angsten te overwinnen en nieuwe gevoelens en ervaringen toe te laten. Dat vraagt om moed en vertrouwen.

En die gevoelens heb jij ook!

Wil je over jouw angstgevoelens praten? Ik luister zonder oordeel en met aandacht. Ik help je voorbij je angst te komen.

#Angst #Hulpverlening #Sexueelmisbruik #Comingout #Misbruik #Metoo #Seksuelevoorkeur

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.