Skip to content
Gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden

Kan het nog specifieker? Het Belang van Specialisatie in Coaching

De titel van mijn allereerste blog was Zelfontwikkeling: Het pad naar geluk en persoonlijke groei . Zelfontwikkeling is goed voor je zelfvertrouwen, maakt je wijzer, maakt je een ruimdenkender mens… En dat alles maakt je een gelukkiger mens. Ik spreek uit ervaring. Ik ben hard aan het werk in mijn praktijk en ondertussen met mijn derde studie bezig. En ik weet ook al wat de vierde studie wordt. Ik heb de smaak te pakken en ben niet meer te stoppen. En dat alles dankzij corona.

Mijn sneltrein van werk kwam in die tijd met een klap tot stilstand; alsof er iemand aan de noodrem trok. Ik vond het natuurlijk verschrikkelijk dat ik mijn werk niet meer kon doen, dat ik daardoor geen inkomsten meer had en dat de toekomst een en al onzekerheid was. Maar ik ben gaan wandelen. Zo herontdekte ik de kracht van de natuur en heb ik eindeloos veel mooie foto’s gemaakt. Het wandelen en mijn overpeinzingen brachten mij stap voor stap naar wandelcoaching. Dát wilde ik gaan doen… Nadat ik die opleiding had afgerond ben ik doorgegaan naar de Alba Academie voor verdiepende coachopleidingen. En daar word ik me toch gelukkig van. Niet alleen van de lesstof en mijn eigen levenslessen, maar ook van alle mooie mensen die ik daar ontmoet.

Ik word nooit depressief in de winter, maar word wel heel gelukkig in het voorjaar

Het voelt als een tweede leven. Vol nieuwe uitdagingen, een nieuwe praktijk, nieuwe studies en nieuwe mensen. Ik zie het als het voorjaar, waarin bomen weer uitlopen en tot bloei komen. Waarin de zon weer krachtiger wordt (alhoewel de lente dit jaar wat moeizaam op gang komt) en er volop nieuw leven te bewonderen is. Ik word nooit depressief in de winter, maar word wel heel gelukkig in het voorjaar.

Vroeger maakte ik een directe koppeling tussen mijn geluk en mijn banksaldo. Inmiddels weet ik dat innerlijk geluk veel waardevoller is dan veel geld op de bank. Maar natuurlijk moet ik ook geld verdienen, dus is het belangrijk dat ik mensen met een persoonlijk vraagstuk mag coachen in mijn praktijk. En ondanks die waardevolle studies en diploma’s heb ik nog niet direct een volle agenda. Daarom volgde ik recent de masterclass “Van coachdroom naar droompraktijk”, ook weer bij mijn favoriete Alba-academie.

De masterclass werd gegeven door Divera (onthoud die naam, wat een mooi mens is dat). De eerste 30 minuten dacht ik ‘Wat doe ik hier? Waar leidt dit toe?’. Ze vroeg me wie mijn doelgroep was. ‘Iedereen die hulp nodig heeft.’ Dat bleek niet het goede antwoord. Mensen zijn op zoek specialisten. Naar mensen die de beste zijn op hun vakgebied. ‘Jij wilt toch ook geholpen worden door iemand die gespecialiseerd is in wat jij nodig hebt?’ vroeg ze me. Daar had ze een punt. De masterclass begon al aardig op coaching te lijken en ik kauwde verder door op die vraag over mijn doelgroep. Na een uur zei ik ‘Ik weet het eigenlijk wel. Ik wil traumacoach worden.’ Diep in mijn hart wist ik dat al, maar het was de eerste keer dat ik het hardop uitsprak. Dat ik het met anderen deelde. ‘Kun je dat nog specifieker maken?’ vroeg Divera. ‘Ehhh… voor mensen die misbruikt zijn,’ stamelde ik. ‘Kan het nog specifieker?’ herhaalde ze. Mijn stem trilde en ik zei: ‘Mannen met een verleden van seksueel misbruik.’ Ik was geëmotioneerd, en met mij de hele klas. Wat een moeilijk en tegelijkertijd mooi moment was dat.

Na deze ontboezeming en opluchting volgden er al snel allerlei belemmerende gedachtes. “Wat zullen mensen wel niet van me denken? Gaan ze een label plakken? Een oordeel vellen?” Geen belemmerende gedachte is mij vreemd. Gelukkig zijn het allemaal gedachten en aannames. En laat ik nou zelf de baas zijn over mijn gedachten.

Dus ik heb de tagline “Gespecialiseerd in coaching van mannen met een verleden van seksueel misbruik” toegevoegd aan mijn LinkedIn profiel. Binnenkort pas ik ook mijn website aan. En weet je, er gebeurde helemaal niks nadat ik mijn profiel had aangepast. De wereld draait gewoon door. Ik heb geen enkele nare reactie of onbegrip gekregen. Sterker nog, alleen maar bemoedigende woorden en waardering.

Mijn voornaam is Jan Zeger. De naam Zeger stamt uit het oud-Germaans en is verwant aan zege. Aan overwinning. Als je als slachtoffer van seksueel misbruik niet langer slachtoffer blijft, dan kun je van overlever een winnaar worden. Terugkomen in je eigen kracht. Geloven in alles wat jij waard bent. Gewoon omdat jij jij bent, niet om dat wat een ander jou ooit heeft aangedaan. Sommige trauma’s helen nooit, maar jij kunt elke dag een stap dichter naar jezelf zetten. Als ik je daarbij mag helpen, op weg naar jouw overwinning, dan ben je van harte welkom.

 

De prachtige foto bij deze blog komt van Het fotoatelier Laarbeek, Liesbeth van Boxtel

Wil je een afspraak maken voor een gratis intakegesprek? Ik hoor graag van je.