Ik ben gespecialiseerd in coaching van mannen met een misbruikverleden. Daar schrijf ik ook blogs over. Het gekke is dat zelfs ík af en toe nog schroom voel om over dit onderwerp te schrijven. Mijn motivatie om het tóch te doen, heeft alles te maken met het feit dat ik het taboe op seksueel misbruik van mannen wil doorbreken. Ik wil misbruik bespreekbaar maken en zo slachtoffers bereiken. Zorgen dat zij zich gehoord en gezien voelen. Dat ze uit hun isolement komen en de juiste hulp zoeken.
Herken jij dit taboe, bij jezelf, als slachtoffer, of bij iemand in je omgeving? Het praten over seks is vaak al beladen, laat staan het praten over seksueel misbruik.
Vooroordelen en herstelproces
Seksueel misbruik is een pijnlijke realiteit, die te vaak wordt omgeven door een oorverdovende stilte. Ik merk dat aan mijzelf, in mijn eigen praktijk en in onze samenleving; er rust een stigma op mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Zij worden vaak geconfronteerd met vooroordelen en onbegrip, waardoor ze liever zwijgen.
Een van mijn cliënten omschreef het zo:
“Voor mijn gevoel moeten mannen altijd sterk en onkwetsbaar zijn. Dus dat je geen slachtoffer kan zijn. Dit maakt juist dat ik mij extra schaam voor wat er is gebeurd. Dat ik me schaam voor het misbruik. Die schaamte heeft er bij mij toe geleid dat ik het ben gaan bagatelliseren. Nu merk ik pas dat dit mijn herstelproces in de weg zit”.
Gebrek aan openheid
Het gebrek aan openheid over mannelijk slachtofferschap van seksueel misbruik draagt bij aan het voortbestaan van het taboe. Het praten over seksueel misbruik is natuurlijk ook niet geschikt voor elke gelegenheid. Daarom zijn boeken, artikelen, blogs, therapieën en hulpverleners die gericht zijn op mannelijke slachtoffers essentieel. Juist daarom richt ik mij op deze doelgroep en daarom schrijf ik er ook over. Op deze manier kan ik bewustzijn creëren en een veilige ruimte bieden aan mannen die hun verhaal willen delen.
Waarom is seksueel misbruik bij mannen een taboe?
- Confrontatie met beladen onderwerp
- Stigma rond mannelijk slachtofferschap
- Culturele normen en vooroordelen
- Schaamte en bagatellisering
En wat denk je van de angst voor ongeloof en negatieve reacties? Als je bang bent dat anderen je niet serieus nemen, of je zelfs beschuldigen van leugens, aanstelleritis of zwakte, dan denk je wel drie keer na voor je jouw verhaal deelt. En toch is de realiteit vaak anders. Als je je ervaring leert te delen, lucht het enorm op. In veel gevallen krijg je juist ondersteuning en begrip. Je kunt het taboe op seksueel misbruik helpen doorbreken door er juist wel over te praten. Zo help je niet alleen jezelf, maar juist ook andere mensen om je heen.
Het doorbreken van het taboe rond seksueel misbruik bij mannen begint met het erkennen van de problematiek. Seksueel misbruik beperkt zich niet alleen tot meisjes en vrouwen. Misbruik kent geen gender. Ook jongens en mannen zijn misbruikslachtoffers.
Het taboe voorbij
Het is de hoogste tijd om het bewustzijn te vergroten en om slachtoffers uit het donker naar het licht te brengen. Om vrij te kunnen praten over wat hen is overkomen. Om de schaduw achter zich te kunnen laten.
Voel jij je aangesproken, als slachtoffer, als familie of bekende van een slachtoffer of als hulpverlener die wil doorverwijzen? Voel je vrij om een afspraak te maken en een kop koffie of thee te komen drinken. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek ervaar je of het veilig en vertrouwd voelt om met mij in gesprek te gaan. Je bent welkom.
#TaboeMisbruik #TaboeDoorbreken #SeksueelMisbruikBijMannen #MannelijkSlachtofferschap #Herstelproces #SterkEnOnkwetsbaar #OpenheidOverMisbruik #NegatieveReacties #VeiligeOmgeving #BewustzijnVergroten #GeenTaboes #MannenHulpVerlening #ErvaringenDelen #misbruikslachtoffers #LifeCoach