Dat gaat over triggers en emoties herkennen, gevoelens erkennen en vooral… er iets mee doen.
- Jouw verleden bepaalt wie je vandaag bent. Jij bepaalt hoe je jouw toekomst laat beïnvloeden.
- Niet alles is wat het lijkt te zijn.
Ik zit op de bank, ik heb griep. Ik heb een muts op mijn hoofd en een sjaal om mijn hals. Ik kijk naar tv-programma Maestro, terwijl ik geen typische klassiekemuziekliefhebber ben. Maar de muziek raakt me, en opeens mengen tranen van verkoudheid en emotie zich. Geen huilbui, maar ze biggelen wel over mijn wangen. Fijn, ik weet dat ik nog emoties heb. Als ik ze namelijk bewust probeer te zoeken, dan vind ik ze niet. Als ze onverwachts komen, kan ik ze niet tegenhouden.
Opeens denk ik terug aan de tijd dat ik als klein jongetje samen met mijn oudere zus, vader en moeder op tweede kerstdag naar Het Concertgebouw in Amsterdam ging. Het kerstconcert vond ik wel mooi, maar ik werd geen fan. Wat me wel intrigeerde, was de pracht en praal van de zaal. De balkons met de namen van grote componisten in gouden letters op een groene ondergrond. De deuren waar de dirigent doorheen kwam en vervolgens een eindeloos lange rode trap afdaalde, op weg naar zijn dirigentenbok. Diezelfde trap ging hij nog een paar keer op en af als er aan het eind van het concert een toegift kwam. Het was een beetje elitaire show. Dit kerstconcert was een familietraditie, totdat mijn zus en ik uit huis gingen. Hoe kom ik hier nou bij? Muziekstuk De Zwaan, waar Frederique Spigt zich in vastbeet, triggerde mij en bracht me in een paar tellen terug naar vervlogen tijden. Tijden waar ik heel lang niet aan had gedacht. Mooie tijden, met kerst en sneeuw en een fijn, ongeschonden gezin.
- Alles wat we meemaken zit opgeslagen in ons onderbewustzijn.
Dat kunnen mooie én minder mooie herinneringen zijn. - Een trigger brengt je terug naar een herinnering.
Zo’n trigger kan van alles zijn. Geluid, geur, smaak, omgeving, muziek, stem, postuur, etc.
“Sterkte is niet het vermijden van pijn, maar het transformeren van pijn in groei.”
Seksueel misbruik
Mooie herinneringen zijn fijn. Zijn het nare herinneringen, zoals bij seksueel misbruik, dan probeerde ik ze direct weer weg te stoppen. Te verdringen. Niet aan denken, dan is het niet gebeurd. Niks ermee doen, weg ermee. Die herinneringen zijn als een bedorven product, wat je nog verder achter in de koelkast legt. Een potje appelmoes en een pak melk ervoor en je ziet het niet meer. Maar het bederf is er wel, en het rot gewoon verder. Uiteindelijk begint alles in de koelkast te rotten en enorm te stinken.
Een verrot product in de koelkast, dat kun je weggooien. Een nare herinnering helaas niet. Maar je kan de herinnering wel beet pakken in plaats van te verdringen. Je kan ‘m bekijken in plaats van te camoufleren. Je kan uit de ontkenning stappen en erkennen dat de herinnering bestaat. En uiteindelijk, na keer op keer met je herinnering aan de slag te gaan, kun je het gebeurde erkennen. En daarmee een nieuwe lading geven. Misschien zelfs een functie geven, al klinkt dat vast nog als een brug te ver.
Dus er is veel meer mogelijk dan wegstoppen. Hoe je ook je best doet om als een enorme struisvogel de herinnering niet meer te zien, hoe goed je daar ook in geworden bent, je herinnering komt altijd terug.
Het moment dat je er klaar voor bent om jouw koelkast te openen en die bedorven herinnering te pakken, dat kan jaren duren. Zo lang duurde het in ieder geval bij mij.
Denk er eens over. Wat deed het misbruik toen met me? Wat doet het nu met me? Welke invloed had en heeft het op mijn leven? Wil ik dat het verleden mijn heden en toekomst blijft beïnvloeden? Of ben je er klaar mee en klaar voor om het anders te doen?
De ellende uit je verleden kan een enorme groef in je leven trekken. Als een spoor waar je niet uit lijkt te komen. Narigheid, verdriet en schaamte kunnen zelfs een houvast worden, waar je je aan vastklampt. Een spoor wat je kent, met emoties die je herkent. Waar je mee weet te dealen. Een spoor waar je in vastzit, maar toch ben je ook ontspoord.
Wil je niet langer in de groef blijven hangen? Dan moet je accepteren wat er is gebeurd. Maar je hoeft níet te accepteren dat het jouw toekomst bepaalt en blijft bepalen. Je moet sterk genoeg zijn om uit de groef te willen komen.
Je kan vandaag een nieuw begin maken met de rest van je leven.
Disclaimer: niemand zegt dat het makkelijk is. Alleen jij kan een begin maken door de ballast van het gebeurde kleiner te maken.
Er zit een verschil tussen overleven en leven. Ga weer leven. Leef je leven. Kan je daar hulp bij gebruiken? Ik ben gespecialiseerd in het helpen van mannen met een seksueel misbruik verleden. Bekijk hier meer informatie of Bel / mail me.
“De weg naar heling begint met het aankijken van de pijn die je vermijdt.”
#Triggers #reptielenbrein #TaboeMisbruik #TaboeDoorbreken #SeksueelMisbruikBijMannen #MannelijkSlachtofferschap #Herstelproces #SterkEnOnkwetsbaar #OpenheidOverMisbruik #NegatieveReacties #VeiligeOmgeving #BewustzijnVergroten #GeenTaboes #MannenHulpVerlening #ErvaringenDelen #misbruikslachtoffers #LifeCoach